E3 2012
Nintendo fumlar i mörkret. När Microsoft tjatar om Kinect och medianav, Sony går på sparlåga med några kommande stortitlar och en del Vita, borde det såklart vara öppet mål för Nintendo. Det enda företaget på mässan som står redo att slänga ut ny hårdvara på marknaden. Men något står inte rätt till, för Nintendo lyckas med konststycket att leverera den mest förvirrande E3-konferensen vi kanske någonsin sett, och att dessutom kännas mer irrelevant än konkurrenter som måste hålla tillgodo med gammal hårdvara och trötta spelserier.

Vad är Wii U för någonting? Hur kommer den att fungera? Vilka spel ska vi se fram mot? Kommer den att revolutionera spelvärlden? Va? Va? Va!? Frågorna inför Nintendos konferens var många men svaren var förbluffande nog väldigt få. Nästan lika få som under förra årets konferens där en massa människor trodde Wii U var en ny kontroll under några timmar. Vi tänker nu ge våra svar på dessa frågor.

Wii U är Nintendos nästa konsol. Nån slags efterföljare till Wii som spelas med en speciell kontroll med skärm på. Som att ha nedre delen på sin DS i handen och den övre i form av televisionen. Men det går också att spela med sin Wii-mote eller med en ny Pro-controller. Som första spel på konferensen visas Pikmin 3 upp och vi förstår verkligen inte vilken kontroll det spelas bäst med. Förvirringen infinner sig direkt. Utöver detta får vi ingen information om pris, hårdvara eller annat. Bara en massa snack om Wii Gamepad, som den heter, och att det ska gå att använda två stycken till en konsol. Det är kontrollen med skärm på alltså.

Spel vi ska se fram emot är spel vi redan har eller redan kan spela. Antingen i form av Nintendos egna spel, som självklart kommer att hålla hög kvalitet. Men det är inte några nya spel direkt. Eller i form av tredjepartsspel som till exempel Arkham City. Fast nu med undertiteln – Armored Edition. Att slänga in lite funktioner till den nya kontrollen och lägga till lite extra ord i titeln borde inte göra någon speciellt upphetsad. Ett par spel såg dock lite intressanta ut. Det ena kom från Ubisoft och hade den fantastiska titeln Zombi U och det andra var Lego City Undercover. Från Nintendo själva blir det Mario, Pikmin och kanske mer Mario.

Nintendo vill revolutionera spelandet genom att göra det hela mer socialt. Together, together, together. Tänk er all världens sociala medier, ostrukturerat, hoppackat och inklämt i din konsol. Vad Nintendo har för plan med allt detta är ruggigt oklart. Som grädden på moset kommer därtill Nintendoland, som en mix av Xbox Live Arcade, Playstation Home och säkert något annat som våra hjärnor inte kan processa just nu. Socialt ska det bli i varje fall och den nya konsolen kommer att revolutionera allt, för det vi behöver som mest just nu är fler plattformar att vara sociala med våra vänner på, utan att lämna huset.

Att titta på Nintendos presskonferens var lite som att lägga ett pussel. Där en del bitar var felkonstruerade, en del saknades och några kom från ett helt annat pussel. Som att Nintendo tittat på de andra konsolerna, haft ett möte på fem minuter, byggt en konsol på en vecka för att sedan blunda och hoppas på det bästa. Nintendo fumlar i mörkret. Men Nintendo har också visat oss tidigare att deras tokiga idéer har fungerat. Vem fan vill spela på två skärmar?