Efter att precis ha flyttat har jag fått möjligheten att inreda ett rum helt dedikerat till mitt spelmissbruk. Vi snackar inget stort rum direkt, det känns emellertid stort att få den chansen. Men att få plats med ett par tvapparater, ett gäng olika konsoler och en hel massa spel är ingen lätt uppgift. Speciellt om det ligger utanför budgeten att leta upp de perfekta möblerna för jobbet. Vi börjar med de stora dragen.

Jag har två skärmar i rummet. En LCD-TV för moderna konsoler och en CRT-TV för de äldre. Att spela retro på platta skärmar är strängt förbjudet i mitt rum. Ja, om det inte är något som laddats ner från en elektronisk butik såklart. Den platta skärmen har fyra konsoler anslutna, vilket inte skapar några större logistiska problem. Teve modell tyngre har just nu 14 konsoler som konkurrerar om dess tid. För tillfället har jag en scartväxel som kan hantera fyra av dessa åt gången utan att jag måste rycka i sladdar. Detta är inte optimalt och jag letar med lykta efter något som kan lösa det problemet åt mig. Men det är inte lätt att hitta butiker som har ett stort utbud av högkvalitativa scartväxlar anno 2014. Situationen är absolut inte ohållbar men kan bli bättre.

Förutom ett par möbler som kan bära upp dessa tvapparater och alla konsoler behövs det massvis med låd- och hyllutrymme. Helst vill jag att alla spel jag äger ska vara synliga och lättillgängliga, för det ska understrykas att jag inte bara samlar på spel, jag spelar dem också. Vissa format är enkla att sortera in i hyllor, speciellt de som kommer i DVD-boxar (PS2, Xbox m.m.). Andra format (som till exempel Super Nintendo (PAL) och Super Famicom är hopplösa att sortera snyggt, detta eftersom spelets titel inte står på kassettens rygg, vilket alltså innebär att du måste dra fram varje spel för att se vad som gömmer sig under det gråa skalet. Som tur är finns det kompetent folk som har insett detta och tidigare i veckan fick jag min första beställning från Retro Overlays som hade fixat snygga små etiketter (utifrån spelens egen art work) att klistra på kassetternas ryggar. Smidigt, snyggt och framförallt i ett material som inte lämnar några spår på kassetten om man senare vill plocka bort etiketten. Just nu finns spelen antingen synliga i hyllor eller lätthittade i olika utdragningsbara lådor, tydligt uppmärkta efter format.

Nästa utmaning är alla tillbehör till maskinerna. Vi snackar bongotrummor, maracas, gitarrer, arkadstickor, fiskespön, pistoler och självfallet handkontroller. Kring detta står man inför ett par olika problem. För det första vill man inte att det ska bli några kabelhärvor i lådorna. Därför kan man inte pula ner hur många saker som helst i varje låda, så utrymme krävs. Det andra problemet är tillgängligheten, just nu har jag sorterat kontroller och tillbehör efter konsolgenerationer. Får testa och se om den strategin håller. Sist ut i spelrumsskapandet är stämningshöjare. Det ska vara snyggt och prydligt men det är såklart roligt med lite detaljer som verkligen skickar signalen att detta är ett spelrum (som om inte den, i mina mått, vansinniga mängden spel och konsoler redan gjorde det). Rummet pryds därför också av lite böcker, figurer, boxar och annat som ramar in det hela… ok. Skulle gärna sätta upp lite affischer och annat på väggarna (är det nostalgi så är det) och funderar (helt ärligt) på att låta något företag trycka upp affischer utifrån olika spelmotiv. Men just nu känns detta lite väl Gallerix så jag måste fundera lite mer över den saken. Jag lär återkomma till mitt spelrum när det sker några större uppdateringar.