Retro, nytt och allt däremellan.

Retrorundan: En studie i nostalgi

Nostalgi beskrivs som en längtan hem eller en längtan tillbaka till något bekant. För min del är det något jag oftast applicerar på populärkultur. Jag mår lite extra bra när jag ser en film eller hör en låt från min barndom. Förutsatt att de åldrats med en viss värdighet. Oftast har jag associerat nostalgi med något positivt men självklart är det inte alltid så. Vissa saker lever helt enkelt inte upp till det minnet man har av objektet, platsen eller vad det än må vara. När man har blivit vuxen, skaffat jobb och börjat tjäna pengar kan nostalgi också vara något farligt. Det är så lätt att gå ut och köpa de där sakerna man bara suktade efter som liten. Det är enkelt att betala överpriser för något man älskade som barn, men som man idag skulle ratat.

Mitt nyvunna intresse för retrospelande är väldigt mycket en fråga om nostalgi. Koppla sedan ihop det med mitt livslånga intresse för samlande, sorterande och högbyggande så har du en vinnande kombination. Eller som vissa skulle beskriva det, en ganska ohälsosam kombination. Men livet är som livet är och förhoppningsvis ska jag lyckas leva med detta intresse utan att gå raka vägen till lyxfällan eller terapeuten. Samla på tvspel är en rolig hobby och jag köper ju faktiskt spelen för att spela dem. I varje fall i teorin. Nog med existentiellt svammel nu. Den här artikeln kommer att bli starten på det vi kallar för retrorundan.

Retrorundan kommer att handla om gamla spel, maskiner och prylar. Med gammalt menar jag äldre än den senaste generationen vilket jag tror vi kan komma undan med utifrån samhällets galna tempo. Retrorundan kommer att diskutera samlande, sorterande, fixade, trixande och självklart även spelande. Vi (läs: Fredrik och Thomas) kommer att skriva artiklar och reflektioner utan någon som helst ordning eller tidsplan. Vi kommer även att börja recensera äldre spel för att se om de håller idag och är värda att jaga upp i någon form. Recensionerna samlar vi under testat, en kategori på sidan som vi kategoriskt har negligerat. Tvspelsdagboken kommer såklart fortsätta skriva om sådana där nya spel. Vi hoppas ni kommer att gilla vårt retronörderi och för att komma i rätt stämning ber jag er starta följande klipp.

1 kommentar

  1. Tompa

    Hade alldeles för hög volym när trailern startade, höll på att trilla av stolen…