Det fanns en tid då licenserade spel inte bara var skräp, då kända varumärken kunde ligga till grund för välutvecklade spel. Visst dyker det upp ett och annat sådant även idag men inget som direkt kan mäta sig med Disneys storhetstid under åtta- och sextonbitarseran. Ett av spelen från den tiden var Land of Illusion: Starring Mickey Mouse.

Land of Illusion är ett plattformsspel som släpptes till Sega Master System 1992 och är en uppföljare till det mer ikoniska Castle of Illusion, vilket fick sig en remake tidigare i år. Land of Illusion bygger på samma estetik, pussellösande och plattformande som sin föregångare och är i mina ögon nästan lika bra. Men bara nästan.

När det kommer till plattformsspel är det svårt att inte använda Mario som måttstock med sin knivskarpa kontroll och fantastiska bandesign. Och på den fronten är Musse ingen Mario. Men å andra sidan flikar Disney in lite knep och knåp, inslag av äventyrsspel och annat för att sätta sin prägel på genren. Ibland svär jag åt kontrollen men det är mest för att mina krav är så höga.

Precis som med Mario blir spelet betydligt svårare långt in i berättelsen. När det väl börjar hetta till gäller det att hålla tungan rätt i munnen, men när man väl lärt sig spelets små egenheter och kontroll är det svårt att skylla på något annat än sig själv när Game Over lyser på skärmen och Musse sitter där med snurrande stjärnor över huvudet. Äger du ett Master System och blänger avundsjukt på dina vänner med Nintendomaskiner (vänta nu, vilket år var det här nu igen?) ska du definitivt införskaffa Land of Illusion. Om inte annat för att bevittna Musses självgoda smil när han springer runt bland alla illusioner.

Testat på Årgång Tillgänglighet Även på dessa maskiner Betyg
Sega Master System 1992 Lätthittat och billigt Sega Game Gear 3/5