Retro, nytt och allt däremellan.

Retrotestat: Truxton (SMD)

En sak är säker, det råder ingen brist på intressanta Shoot ’em Ups till Sega Mega Drive. Eftersom jag aldrig ägde en Mega Drive som liten är det som att kliva rakt in i en värld av tvådimensionellt vansinne. Mina personliga favoriter i genren är Ikaruga till Dreamcast, SWIV till Amigan och R-Type – till allt möjligt. Det är en fantastisk genre som idag har tappat en hel del fart. Just där ligger tjusningen med retrospelande, det finns en näst intill outtömlig skatt av titlar att upptäcka, oavsett typ. Bland dessa hittade jag Truxton.

Det började egentligen med att min fästmö tjatade om Truxton, om hur hon och hennes bröder hade spelat det med obeveklig entusiasm under det tidiga 90-talet. Så när jag hade köpt en Mega Drive kunde jag inte låta bli att snegla mot Truxton när det visade sig på Tradera. Till slut slog jag till och det gjorde jag helt rätt i. För oavsett hur vansinnigt svårt Truxton än må vara och att jag antagligen aldrig kommer att klara skiten, var det väl värt varje krona.

Truxton är en shooter i ett vertikalt, ovanför-skeppet-perspektiv, i stil med Ikaruga. Det blir väldigt snabbt, väldigt svårt. I stil med Ikaruga. Egentligen finns det inget som gör Truxton märkbart unikt men under slutet av 80-talet och början på 90-talet var det svårt att sticka ut med ett spel av det här slaget. Utvecklaren Toaplan har dock lyckats hitta en nästintill perfekt balans. Jag gillar grafiken, musiken är härligt intensiv och svårighetsgraden på den nivån att jag gång på gång ger spelet en ny chans att bemästras. Inte speciellt framgångsrikt måhända.

För den som är på jakt efter stenhård arkadhallskänsla med brutalt oförlåtande shooters är Truxton ett fynd. Och då menar jag ett fynd även om du måste gå ut och köpa ett Mega Drive för att spela det. Segas sextonbitarsmonster är fortfarande en av de billigare vägarna ner i retroträsket (en konsol går att hitta för ett par hundralappar) med ett spelbibliotek som få kan förneka. Speciellt om tokiga rymdskjutare är ett koncept du går igång på.

Testat på Årgång Tillgänglighet Även på dessa maskiner Betyg
Sega Mega Drive 1989 Dyker upp med ojämna mellanrum TurboGrafx-16, Arkad 4/5

2 kommentarer

  1. Jonas

    Ja, Truxton nötte man ju löjligt många timmar i som spoling. Inte kom jag speciellt långt i det heller, men på något sätt så spelade det liksom ingen roll på den tiden. Sjukt bra var det dock, och jag kan faktiskt tänka mig att det håller rätt bra än idag.

  2. Fredrik

    Håller grymt bra.