Retro, nytt och allt däremellan.

Tvspelsdagboken vs. Metacritic: Dead Space 3


Ah, obligatoriska del 3. Där allt ska bli logiskt, allt ska knytas ihop. Förväntningar är höga och i många fall blir besvikelsen lika hög den. I fallet Dead Space 3 vet vi inte om förväntningarna var speciellt höga. I varje fall inte om den första delen var favoriten och del två ett steg i fel riktning. Ettan var ett läskigt spel, med trånga utrymmen och begränsade resurser. Del två var snarare ett actionspel med några skräckinjagande moment. Vi gillade hur som helst båda delarna men kanske inte var helt imponerade av det som visades upp av trean. EA tycktes fokusera stenhårt på den kooperativa delen och på explosiva scener. Mer generisk shooter, mindre… Dead Space.

Överlag ser det ut som vår skepsis var befogad. Dead Space 3 har absolut inte blivit sågat, men inte direkt hyllat heller. Game Informer älskar det. De går till och med så långt som att säga att det kan vara ett av den här generationens bästa spel. Jösses. IGN är lite mer balanserade och klagar på dålig story men tycker samtidigt det är en stabil shooter. Giant Bomb tycker att spelet är helt okej men inte i närheten av de föregående delarna. Dead Space 3 snittade 78 på Metacritic vid vår mätning.

Daniel (gissat snitt 82): ”Nära skjuter ingen hare brukar det heta. Jag hade extremt roligt med Dead Space 2, och det mycket på grund av den snudd på briljanta vapenarsenalen. Min tanke har hela tiden varit att den tredje delen skulle bli rätt bra, men att intresset skulle dala jämfört med de tidigare delarna. Stabila 78 är inget att skämmas för, men samtidigt inte helt bra när man tänker på att föregångaren idag ligger på 90.

Andreas (gissat snitt 87): ”Detta är ju mitt första deltagande i sidans metacritic-tävling och att gå ut så hårt och landa så fel känns inte bra. Jag har bara spelat första spelet i serien och tyckte att det var skrämmande underhållande. Har ingen aning om vad det fick för betyg så jag chansade vilt på 87 för del tre. Grattis till Fredrik som så turligt chansade nästan rätt. Men tävlingen är långt ifrån avgjord och jag hoppas på en monstruös comeback i nästa omgång.”

Fredrik (gissat snitt 79): ”Jag gillade verkligen första Dead Space och jag tyckte nog att del två höll samma klass. Jag hoppades därför att del tre skulle bli en värdig avslutning, men inget av det jag såg innan spelets release gick hem hos mig. Det såg helt enkelt för storslaget och pampigt ut. Jag ville snarare ha något mer avskalat. Men Cod-folket skulle väl få sitt antar jag. Min gissning utgick ifrån att Dead Space 3 skulle bli okej, varken mer eller mindre. Tyvärr.”

Komplett lista och regler för vår Metacritic-tävling.

Ställning: Daniel: 1 p (+1) | Andreas: 1 p (+1) | Fredrik: 3 p (+3)

3 kommentarer

  1. Pelle Duveblad

    Jag förstår inte riktigt varför de största utgivarna kör så hårt på Michael Bay-metoden och vill få in det i sina olika serier. Hur iq-befriade fanboys än kan tyckas vara måste man ju anpassa sig efter dem, annars skadar man sitt varumärke – vilket EA verkligen gjort vid det här laget. Har hört att Dead Space 3 ändå ska vara kul.

  2. Fredrik

    Tror säkert att Dead Space 3 är underhållande. Men jag håller helt med. Det är tråkigt att man tycker sig behöva anpassa sina spel efter någon slags mall för att det verkligen ska sälja. Det är väl så pass dyrt idag att utveckla spel antar jag, då måste det verkligen klicka med de stora massorna. Trist…

  3. Pelle Duveblad

    Jag har full förståelse över att de största utgivarna måste rätta sig efter de största massorna. Dead Space 3 kanske säljer bättre än Dead Space 2 och genererar mer pengar på kort sikt, men färre kommer köpa nästa Dead Space-spel (om det kommer något) på grund av det tappat lite av sin identitet.