Retro, nytt och allt däremellan.

Tvspelsdagboken vs. Metacritic: Mass Effect 3


Mass Effect är utan tvekan en av den här generationens mest omtyckta spelserier. Bioware är ett företag som har haft ett extremt gott rykte för att utveckla historiedrivna rollspel med djup och karaktär. Men den senaste tiden har den bilden ändrats något. Den stora besvikelsen kretsade nog kring Dragon Age 2 som många upplevde vara generiskt och saknade det där extra som rollspelen från Bioware skulle innehålla. När de sedan började visa upp Mass Effect 3 som en tredjepersonsskjutare snarare än ett dialogfokuserat RPG var det många som blev oroliga. Bioware ville såklart nå massorna, men fansen var inte direkt nöjda. Det fansen speciellt reagerade på var slutet som inte var tillfredsställande i deras mening, och då reagerade internet som det brukar, genom ett upprop om att Bioware borde göra om slutet. Rimligt.

Hur blev då resultatet? Mass Effect 3 snittar 94 på Metacritic vilket såklart är ett sanslöst högt betyg. Dock ett par snäpp sämre än tvåan men också tre poäng bättre än ettan. Av metacritics läsare får spelet betyget 4.9 av 10. Ett resultat av missnöjda fans och en stor andel trollande. Kritikerna är odelat positiva men inte utan reservationer. Eurogamer ger det full pott och tycker del tre är ambitiöst och beskriver spelet som en modern blockbuster som tycks ha något för alla. Längre ner i listan hittar vi Giant Bomb som tycker att Mass Effect 3 bygger för mycket på skjutande, vilket inte är seriens styrka. Vad trodde då vi?

Daniel (gissat snitt 94): ”Se där ja, vinden har vänt – i alla fall tillfälligt. Fyra viktiga poäng för min del och det känns skönt att lämna över jumboplatsen till Tompa. Mass Effect-serien har verkligen varit speciell på många sätt och en serie jag verkligen håller som en av vår tids bästa. Därför skäms jag extra mycket när jag erkänner att jag faktiskt inte tagit mig igenom del två ännu. Längtar dock redan nu efter att få sätta tänderna i den avslutande delen senare i år.”

Jonas (gissat snitt 94): ”Ahh, Mass Effect. Utan tvekan min favorit-triologi alla kategorier denna generation. Jag har bara påbörjat Mass Effect 3, men hittills levererar det precis som sina förgångare. Levererar gör också alla kära recensenter runt om i världen som tillsammans fått spelet att stanna på exakt 94 i snitt. Väldigt viktiga fyra poäng då Fredrik ser förvånadsvärt stark ut denna säsong.”

Tompa (gissat snitt 91): ”Som vanligt är det något fel på metacritic. Hoppas detta ordnas så att vi inte måste avbryta tävlingen och lägga ner konceptet. Bittermandel? Jajamensan! Mass Effect är en helt fantastisk spelserie och jag längtar tills jag får bita tag i trean och fullfölja äventyret. Det får dock bli en senare historia på grund av både tid och pengar. Och nu när jag hamnade efter i tävlingen så ökade inte direkt suget…”

Fredrik (gissat snitt 93): ”Jag har investerat väldigt mycket tid i Mass Effect-världen. Därför var jag också livrädd när Bioware framställde del tre utifrån det jag alltid ansett vara spelets svaghet, nämligen striderna. Dock litade jag på att Bioware inte skulle göra något komplett galet, snarare något riktigt bra, men kanske inte brilliant.”

Komplett lista och regler för vår Metacritic-tävling.

Ställning just nu: Daniel: 5 p (+4) | Fredrik: 9 p (+2) | Jonas: 11 p (+4) | Tompa: 3 p (-)

3 kommentarer

 1. Bula

  Det här är min absoluta favorit spelserie och hittills levererar 3an det den ska efter 20+ timmar.
  Actionbiten har förbättrats i varje del men är långt ifrån på topp, inget GoW precis, så det är tur att det inte är det som gör att man kommer tillbaka och kommer ihåg.
  Det är karaktärer och story som är det stora i den här serien och jag vill nästan inte spela klart, vill inte att det ska ta slut!

 2. Pelle Duveblad

  Mina första 16 timmar med Mass Effect 3 har varit helt fantastiska.

 3. Andi

  Har precis börjat med del två och är lyrisk. Älskar denna spelsereie och jag längtar redan nu tills jag får spela trean. Fast samtidigt vill jag inte att tvåan ska ta slut.