Retro, nytt och allt däremellan.

Tvspelsdagboken vs. Metacritic: Skyrim

I mars 2006 släpptes The Elder Scrolls IV: Oblivion till hemdator och Xbox 360. Året efter till Playstation 3. För spelhungriga 360-ägare var det ett enkelt val att dyka ner i timtals av rollspelande, speciellt med tanke på att det inte fanns mycket annat att spela på plattformen just då. Men självklart också för att Oblivion var ett storslaget RPG, hyllat av nästan en enad kritikerkår, men inte utan brister. Bethesda plockade sedan upp klassikern Fallout och gjorde även där en gedigen insats. I år var det äntligen dags för del fem i Elder Scrolls-serien och den 11 november släpptes Skyrim. Bethesda har alltid mycket att leva upp till, men i vanlig ordning klarade de galant av den uppgiften.

Att snitta över 95 på Metacritic, och med andra ord få nästintill perfekta resultat bland recensenter världen över, är något av en bedrift. Till Xbox 360 är det bara sju spel som klarat av det. Samma sak till Playstation 3. Till Wii är det fyra och till Nintendo DS – inget. Skyrim snittar 96. Recensenterna understryker att Bethesda har skapat en djup värld, med intressanta karaktärer och miljöer. Även efter 100-tals timmar tycks inget kännas generiskt. Skyrim är verklighetsflykt när den är som bäst helt enkelt. Samtliga av oss gissade på ett snitt över 90, men ingen av oss tog poäng. Jösses.

Fredrik (gissat snitt 92): ”Min relation till Edler Scrolls är något traumatiskt. Jag spelade och gillade Morrowind men med handen på hjärtat var det Oblivion som verkligen fick mig på fall. Jag hade lagt ner omänskligt många timmar i Oblivion när min Xbox-profil blev korrupt och ingenting jag gjorde lyckades återställa den. Profilen var borta liksom mina sparningar i Oblivion. I ett försök att aktivt förtränga den upplevelsen valde jag att blicka framåt och när de första bilderna och klippen från Skyrim visades upp förstod jag att något stort var på gång. Jag utgick ifrån att det skulle bli riktigt jäkla bra, drog till med ett högt snitt, köpte sen spelet och insåg redan efter några timmars spelande att jag hade gissat för lågt. Om Skyrim inte blir årets spel för min del ska det dyka upp något väldigt speciellt.”

Daniel (gissat snitt 91): ”Elder Scrolls har alltid varit en serie som RPG-nördarna höjt till skyarna men det var först i och med Oblivion som jag drogs ner i detta RPG-träsk. Fast det är förstås en sanning med modifikation eftersom jag faktiskt aldrig tog mig igenom hela berättelsen. Andra spel kom i mellan och det föll i glömska. Jag har gjort några försök varje år för att få till ett avslut, men utan att lyckas. Har lovat mig själv att jag måste ge Skyrim den tid det förtjänar om jag ska köpa det. Så här i efterhand känner jag mig feg som inte vågade gissa på ett högre snitt. Det är lätt att vara efterklok för det är banne mig inte många spel som snittar 96 – helt sjukt. Det verkar helt enkelt inte som att jag har något annat val än att köpa Skyrim jag med.”

Thomas (gissat snitt 90): ”Mein Gott vilket högt betyg. Det gör mig inte mindre sugen på att införskaffa spelet och tillägna det all min lediga tid. Har längtat efter detta ända sedan jag kärade ner mig i Oblivion. Finns få spel som jag sett så många ”inför-trailers” av. Inte speciellt bitter över denna poängförlust faktiskt, dels för att ingen annan fick poäng och dels för att bättre betyg torde innebära bättre spelupplevelse för mig så småningom.”

Jonas (gissat snitt 92): ”Jag har aldrig fastnat för Elder Scrolls-serien, men det beror nog mest på att jag aldrig gett den en ärlig chans. Att detta skulle bli bra förstod nog alla, men att det skulle leta sig upp på skyhöga 96 i snitt är ju extremt imponerande. Efter Fredriks konstanta tjat dom senaste dagarna så svängde jag faktiskt förbi Elgiganten igår för att plocka upp ett exemplar. Det var slutsålt (vilket lustigt nog gjorde att jag snubblade över ett helt annat spel som istället blev en av de mäktigaste spelupplevelserna jag haft på många år, men det berättar jag mer om en annan dag). Hatten av för Bethesda och imorgon är det jag som ger mig ut på jakt efter ett eget exemplar.”

Komplett lista och regler för vår Metacritic-tävling.

Ställning just nu: Daniel: 6 p (-) | Fredrik: 8 p (-) | Jonas: 7 p (-) | Tompa: 4 p (-)

1 kommentar

  1. Bula

    Jonas, vad hittade du? 🙂