Retro, nytt och allt däremellan.

Tvspelsdagboken vs. Metacritic: Modern Warfare 3

Call of Duty var startskottet på något stort när det släpptes i november 2003, men det att det skulle bli underhållningsbranschen största kassako någonsin var det kanske inte alla som hade räknat med. Infinity Ward, som bland annat bestod av folk som jobbat med succéspelet Medal of Honor, följde sedan upp med det briljanta CoD 2 – som dessutom blev en hett eftertraktad lanseringstitel när Xbox 360 släpptes 2005.

Ett halvmediokert, men trots allt rätt okej CoD 3 från Treyarch, släpptes 2006, men det var inte förrän när Call of Duty 4: Modern Warfare nådde butikerna i november 2007, som megasuccén var ett faktum. Alla spelade Modern Warfare – alla. Sen har det rullat på, spelarna har blivit nöjda och utvecklare och utgivare har köpt både en, två och tre Ferraris till samlingen.

Modern Warefare 3 har nu nått butikerna och har landat på respektabla 89 i snitt på Metacritic. En ganska unisont hyllningskör prisar spelet för sin flerspelardel med nästan 20 olika varianter på spellägen att välja mellan. I del tre verkar det som att balansen har slipats till riktigt bra samtidigt som det precis som förväntat ”bara” är mer av samma sak ännu en gång.

Fredrik (gissat snitt 83): ”Efter att Infinity Ward mer eller mindre tappat hela sin ledning trodde jag inte att Modern Warfare 3 skulle bli något utöver det vanliga. Det skulle antagligen inte bli någon katastrof och i vanlig ordning kommer det såklart sälja mer än jag kan räkna till. Jag drog till med 83, vilket i efterhand kan tyckas lågt, men jag vill gärna tro att ett spel ska komma med i varje fall något nytt för att snitta uppe runt 90. Jag tror en massa saker som inte stämmer överens med verkligheten.”

Daniel (gissat snitt 84): ”Att pricka rätt snitt för ett Modern Warefare spel kändes å ena sidan ganska lätt men å andra sidan otroligt knepigt. Det var svårt att sia om hur ett åttonde spel i CoD-serien faktiskt skulle tas emot. Någonstans kände jag att det förmodligen skulle bli ett mer finslipat Modern Warfare 2, så klart, utan att för den skull bryta några barriärer. Någon gång måste ju för tusan fansen börja tröttna – eller? För ett år sedan var jag rätt taggad på Black Ops och köpte det på releasedagen. I år känner jag inte samma vill-ha-behov och håller mig till Battlefield 3, som i mina ögon krossar all konkurrens. Singleplayer står dock fortfarande på agendan om det dyker upp i någon reaback. Juste, jag blev utan poäng tydligen. Det börjar kännas lite motigt nu.”

Thomas (gissat snitt 86): ”Jag har inte spelat Call of Duty särskilt mycket sedan 3:an. Nu har jag dock tappat räkningen på hur många det gjorts eftersom jag inte följer serien längre. CoD2 är dock ett av de bästa (MP)spel som någonsin gjorts. Det verkar som att det senaste släppet är väldigt populärt då det hamnar på så pass hög poäng. Kul att jag än en gång ligger precis utanför poängratiot. Verkligen jättekul…”

Jonas (gissat snitt 89): ”Det var många år sedan jag brydde mig om ett nytt Call of Duty. Visst, det är kompetenta första-persons-skjutare, men när det kommer ett nytt varje år och uppdateringarna känns ungefär lika chockerande som de i FIFA och NHL så har man tappat mig som kund för länge sedan. Men jag är glad ändå. För nu leder jag igen. Suckers.”

Komplett lista och regler för vår Metacritic-tävling.

Ställning just nu: Daniel: 6 p (-) | Fredrik: 8 p (-) | Jonas: 10 p (+3) | Tompa: 4 p (-)

2 kommentarer

  1. Pelle Duveblad

    Haha, inte för att jag officiellt är med i tävlingen, men det börjar se bra ut för mig nu på slutet. Poäng på Resistance och Modern Warfare, tvåor på Skyrim och Arkham City men det lutar mot full utdelning på både Halo och Need for Speed. Hur långt skulle 12 poäng räcka tro?

  2. Andreas Ringblom

    Kul tävling, gillar den faktiskt. 🙂 Det enda jag inte gillar med den är att Skåne ligger sist just nu. Heja Skåne!

    CoD MP har jag inte gillar sedan CoD2 (vilket jag instämmer med Tompa är ett av de bästa någonsin). Däremot brukar jag spela genom alla dessa spel i SP. Brukar vara mäktigt underhållande.