Amiga 500 är för mig den datorn som helt och hållet svepte mig iväg in i dataspelens värld. Hoppet från tidigare system jag hade erfarenhet av kändes enormt, som att allt var möjligt i spelens värld. Med min MiSTer gör jag många återbesök till den första riktiga kärleken och det visar sig att den håller i sig än idag.

MiSTerns Amiga-kärna är ett väldigt behagligt sätt att uppleva den gamla datorn på. Med varianter för Amiga 500, 600, 1200 och snart kanske CD32 är det möjligt för mig att både återbesöka gamla bekanta men också att testa spel som jag helt missade eftersom jag hade gått vidare till andra system när de kom ut. Jag tänkte inleda med att prata litegrann om hur Amiga-upplevelsen på MiSTer är sommaren 2023. För den är väldigt bra. Anledningen till det stavas AmigaVision (tidigare Mega AGS) och ett team som gett sig sjutton på att göra Amigan så lättillgänglig som möjligt, både på MiSTer och andra plattformar.

AmigaVision är ett slags paket som sorterar och strukturerar bland Amigans spel och demoscen. De ser till att optimera inställningarna per spel eftersom vissa spel inte leker bra med vissa revisioner av Amigan eller med NTSC respektive PAL-system. Så teamet har gjort sitt bästa för att göra vårat liv så enkelt som möjligt, utöver att inkludera spelen i sig. Det kräver dock bara lite kreativa sökningar på internet för att lösa. Vill du istället ha en ren Amiga-upplevelse på MiSTern, går det såklart också bra.

Med AmigaVision intallerat (vilket är löjligt enkelt) är det bara att köra. Spelen finns sorterade utifrån en rad olika kriterier och det finns topplistor från olika folk och entusiast-sidor. Jag gillar framförallt att spana in olika genres och de spel som anses vara hetast inom varje. Det gör det enkelt att hitta gamla favoriter och faktiskt också hitta spel jag missade som ung. Det här är spelen jag fokuserade på ikväll.

Indy Heat

Det är bekvämt att börja med något jag vet är bra. Vad passar då inte bättre än Danny Sullivan’s Indy Heat, ett fantastiskt bilspel ur ett ovanifrån-perspektiv. Indy Heat har allt som får mig att vilja fortsätta spela, bana efter bana. Kontrollen är strålande, grafiken är färgglad i all sin enkelhet och banorna är varierade och utmanande. Det går dessutom att uppgradera både sin bil och sitt team mellan loppen vilket ger en bra känsla av progression. Amigan är kungen av den här typen av spel. Punkt slut.

Pinball Fantasies

Efter allt bilåkande blev det en flipper-paus med Pinball Fantasies och favoriten Party Land. Jag är en ganska stor entusiast av digitalt flipprande, både när det handlar om simulering och mer spektakulära varianter. Pinball Fantasies håller fortfarande måttet och AGA-versionen ser dessutom riktigt bra ut. Jag kan förlora mig i Party Land precis lika lätt idag som jag kunde året det släpptes. Goda tider.

Sensible Golf

Sist ut för kvällen blev Sensible Softwares underhållande Sensible Golf, ett spel jag otroligt nog spelat väldigt lite av. Det behåller utvecklarens stil och charm (introlåten är något utöver det vanliga) och även om det är rätt simpelt i sin stil så är det väl värt att spela några rundor då och då. Sensible Softwares avtryck på Amiga-plattformen går inte nog att understryka och du som gillar Sensible Soccer (och vem gör inte det?) borde även gå en golfrunda.

Amigan levererade även ikväll och MiSTern är verkligen en fantastisk plattform att uppleva datorn på, men ärligt talat så tycker jag att alla sätt att tillbringa tid med Amigan på är helt legitima.