Ibland är jag på humör för djupgående berättelser med världar och karaktärer som kräver full uppmärksamhet. Ibland, när jag känner mig som tröttast, är jag mer sugen på enklare saker, där förutsägbarhet inte är något negativt. När jag äntligen bestämde mig för att ta tag i Y’s Origin (som har dammat på min PS4 ganska länge nu) var jag lite orolig över att det skulle vara en invecklad historia, men cirka två timmar in i spelet inser jag att det är som gjort för mig – när orken tryter.

Jag har aldrig spelat ett Ys-spel tidigare. Självklart är jag bekant med serien men utan att riktigt ha koll på detaljerna. Vissa serier har jag helt enkelt aldrig haft ork att ta tag i (Dragon Quest, Fire Emblem och delvis Final Fantasy), inte för att jag tror de är dåliga, bara tidskrävande. Så när Ys Origin startade med premissen att allt i världen var frid och fröjd fram till att ondskan klev fram och bosatte sig i något slags djävulstorn, var det extremt befriande. När det sedan visade sig vara ett typiskt Action RPG utan komplicerade turbaserade stridssystem kändes det ännu bättre.

På väg mot toppen

Min valda karaktär, Yunica Tovah, vaknar upp, talar med ett träd, inser att hon måste styra upp situationen och beger sig till det där tornet. Efter några filmsekvenser och lite NPC-samtal är det bara att köra igång. Jag hugger ner fiender med min yxa, samlar SP som används för att uppgradera karaktären och lär känna tornet jag befinner mig i. Vissa fiender är det bara att gå rakt på, andra kräver lite mer finess. Kontrollen är smidig och striderna tillräckligt variationsrika för att inte bli tråkig.

Som sagt är jag bara cirka två timmar in i spelet men har redan mött ett par större bossar och om jag inte rejält missförstår något är mitt mål att ta mig högst upp i tornet för att tillslut möta ondskans chef. Svårare än så behöver det inte vara. Faktum är att jag nog trodde att Ys Origin skulle möta sitt öde efter en halvtimme eller så, men nu är jag helt såld. Betyg just nu 4/5


För ordningens skull följer här listan över mina system med avdammade spels titel intill varje enhet.

Stationärt:
Sega Master System/Sega Mark III
Sega Mega Drive (TMNT: The Hyperstone Heist)
Sega Saturn (Shinobi X)
Sega Dreamcast
NES/Famicom
Super Nintendo/Super Famicom
Nintendo Gamecube
Wii
Wii U
Switch
Playstation (Gunners Heaven)
Playstation 3
Playstation 4 (Day of the Tentacle, Ys Origin)
Xbox
Xbox 360
Xbox One
PC Engine (Gradius)
Bärbart:
Gameboy
Gameboy Advance (Castlevania Harmony of Dissonance)
Nintendo DS
Nintendo 3DS
PSP (Castlevania: The Dracula X Chronicles)
PS Vita