Retro, nytt och allt däremellan.

Dag 410: ”Samaritan” ställer krav på Next Gen

Ni kanske minns GDC 2011 när Epic visade upp sitt teknikdemo för något de kallade för ”Samaritan”. Epic ville göra ett avtryck och visa vart de vill att nästa generation ska ta oss rent visuellt. Det har spekulerats mycket fram och tillbaka vad som krävs av nästa generations konsoller för att leverera på förväntningarna.


Enligt uppgift så renderades klippet nedan med hjälp av tre (!) stycken Nvidia GeForce 580 GTX och tog tre månader för tolv personer på heltid att färdigställa.
– Dag 68

Så lät det det då och nu här om dagen så hade Epic en presentation där pratade om den grafiska utvecklingen och antalet Gigaflops/Teraflops som krävts för diverse spel. Den här generationen har HD som epitet men i ärlighetens namn så har det varit väldigt många spel som fuskat och faktiskt inte kommit upp i äkta HD-standard. Ett exempel är CoD-spelen som, om jag minns rätt, renderas i 576p, det vill säga inte ens 720p som borde blivit standard kan man tycka. Jag har också för mig att Microsoft hade 720p som krav inledningsvis men att de blev tvungna att backa på de punkten då utvecklarna inte kunde leva upp till detta.

Nu uppstår så klart än mer frågor om vilka förväntningar vi kan ha på Microsoft och Sonys kommande enheter. Att 720p blir standard känns som självklart och den eviga frågan kring 30 vs 60 fps lär fortsätta debatteras friskt även under nästa generation. Själv så föredrar jag så klart det senare men har egentligen inga problem med att de flesta spelen kommer ligga på 30 fps även nästa generation. Då ser jag hellre att man kan jobba mer med ordentlig AA och andra typer av visuellt ögongodis.

Samtidigt nu i dagarna gick Epic ut med att de kommer visa upp Unreal Engine 4 under året och värt att notera är att Samaritan rullade på Unreal Engine 3. Passar också på att flika in att ett co op-demo på Mass Effect 3 har landat på alla diverse digitala marknadsplatser du kan tänka dig, förutom Steam då, för när EA är i farten är det Origin som gäller.

1 kommentar

  1. Pelle Duveblad

    Det känns fånigt att sitta och säga efter Michael Pachter, men jag tror inte att det kommer bli ett så stort hopp i prestanda till nästa generation. Förr om åren glömde man helt de gamla konsolerna när nya hade lanserats och bakåtkompatiblitet fanns inte på kartan. Jag tror att dagens generation kommer att leva vidare långt efter det att nästa generations hårdvara finns på marknaden och att övergången blir gradvis snarare än tvärt, något som givetvis kommer gynna Wii U.