Retro, nytt och allt däremellan.

Tvspelsdagboken vs. Metacritic: Kingdoms of Amalur – Reckoning


Kingdoms of Amalur: Reckoning är ett ganska konstigt spel. Inte för att det i sig är ett annorlunda eller speciellt RPG utan konstigheten ligger snarare i själva produkten i sig. Reckoning är en spin-off på ett MMO som fortfarande inte är färdigt. När den förre baseball-stjärnan Curt Schilling och hans företag 38 studios började utveckla spelet skulle det nämligen bli just ett MMO. Sen kom Big Huge Games in i leken och man valde att göra ett mer traditionellt rollspel istället. Man har tydligen fortfarande planer på att göra ett MMO men det har ingen koppling till Electronic Arts, som dock har gett ut just Reckoning (EA Partner). Logiken är inte självklar, men vem bryr sig.

Våra förväntningar på Reckoning var ganska höga. Sen spelade några av oss demot och då dämpades dessa något. Mottagande bland recensenter har överlag varit positiva och alla inblandade parter är säkerligen nöjda över vad de har åstadkommit. Även försäljningsmässigt ser det ut att gå riktigt bra med till exempel en topplacering på den brittiska topplistan. Recensenterna tycks gilla den öppna världen och allt man kan utforska, de som inte hyllar spelet gillar också den öppna världen men ogillar att den är lite väl generisk och att sidouppdragen ofta saknar djupet som man till exempel hittar i Skyrim. Reckoning klockar just nu in på 80, inte är väl de fy skam. Så här trodde vi.

Fredrik (gissat snitt 82): ”Ju mer jag läste om och tittade på Reckoning, desto fler fjärilar började röra sig i min mage. Grafiken såg lekfull ut och stridsmekanismen liknade inget annat rollspel jag tidigare sett. Någonstans ville jag tro att Reckoning skulle bli något helt fantastiskt men insåg ganska snabbt att jag behövde dämpa förväntningarna något. Drog till med 82 och missade full pott med två poäng. Fortfarande en kvalificerad gissning i min bok.”

Daniel (gissat snitt 76): ”Seriöst, Jonas måste ha fått tag på facit, det är inte rimligt att han spikar första spelet bara sådär. Nåväl, Kingdoms of Amalur verkar väl vara ett hyggligt rollspel men jag hoppades nästan att det skulle få sämre för inte fasen är det mer än ett ”7 av 10-spel”, i alla fall inte i mina ögon, baserat på det jag testat och läst. Jag kompenserade för RPG-fanatikerfaktorn och la mig en bit under 80, och trots utebliven poäng är jag rätt nöjd med inledningen på tävlingen. Man ska inte ta ut sig redan i försöken brukar det ju heta. Nu har jag siktat in mig och jobbar långsiktigt fram mot målet.”

Thomas (gissat snitt 76): ”2012 tar vid där 2011 tog slut. Kul. Verkligen. Grattis Jonas.”

Jonas (gissat snitt 80): ”Ja, vad ska man säga? Överlägsen förra säsongen och det verkar bli en promenadseger även denna gång. Även om ett snitt på 80 kanske kan ses lite som ett misslyckade för ett spel som såg så starkt ut på papperet, så verkar det ändå som många gillar det. Det närmaste jag kommit spelet är en tvåtimmars livestream med Cynical Brit, och det jag såg fick mig inte direkt sugen på att springa till affären. Men fyra snabba poäng tackar man ju aldrig nej till.”

Komplett lista och regler för vår Metacritic-tävling.

Ställning just nu: Daniel: 0 p (-) | Fredrik: 1 p (+1) | Jonas: 4 p (+4) | Tompa: 0 p (-)

6 kommentarer

 1. Pelle Duveblad

  Reckoning kan vara det första spelet på länge som jag är riktigt sugen på där det nästan känns som en fördel att det ”bara” får 80 (86 till PC som kommer bli mitt val). Skrev förövrigt en liten artikel om just Metacritic idag: http://spelfirman.tumblr.com/post/17651479258/signerat-snoozebutton-medelmattiga-metacritic

 2. Fredrik

  Grymt, den ska jag läsa. Hoppas du ger dom en liten känga.

 3. Pelle Duveblad

  jovars 😉

 4. Tompa

  Intressant artikel Pelle och viktigt med källkritik, även om jag inte är så säker på att jag håller med dig på alla punkter.

 5. Pelle Duveblad

  Det vet jag inte ens om jag själv gör, åtminstone är jag en av dem som förlitar mig mycket mer på Metacritic än jag borde 😉

 6. Andi

  Kul med tävling, men akta dig för att ta ut segern i förskott Jonas. 🙂