Retro, nytt och allt däremellan.

Dag 125: Dags att ladda för kommande fotbollssäsong

Vid den här tiden på året är det alltid fotboll som står överst på allas idrottsagendor (ishockey-VM känns väl ungefär lika spännande som att se dammråttor växa). Champions League närmar sig finalen och de flesta ligorna i Europa är inne på upploppet. Och när laget i ens hjärta inte riktigt levererat som man hoppats under det gångna året, passar det alldeles utmärkt att rykten om kommande FIFA 12 har börjat dyka upp för att glädja oss istället. Det talas främst om tre större förändringar som i tur och ordning är (1) förbättrad ”Impact Engine”, (2) nytt ”Pro Player Intelligence”-system och (3) ett utvecklat försvarssystem. Låt oss gå igenom dessa lite kort.

Förbättrad ”Impact Engine” – innebär att det fysiska spelet ska bli fantastiskt realistiskt och inte bara betyda att starka spelare knuffar iväg svagare spelare i en slumpmässig animering. Nu reagerar spelarna istället utifrån hur de träffar eller tacklar varandra. Min stora förhoppning med detta är att en enkel höfttackling INTE torde resultera i att spelaren okontrollerat snubblar iväg över halva planen. Ett väldigt välkommet inslag om de lyckas förfina detta.

Nytt ”Pro Player Intelligence”-system – betyder bland annat att spelarna vet sina egna styrkor och därmed anpassar sitt spel till detta. En lång och kraftfull lirare känner således att han gör mest nytta framför mål i hopp om att det ska komma ett inlägg, medan en liten spelare med ett grymt långskott hellre väntar strax utanför boxen. Detta gjorde man till viss del också i FIFA 11, men nu verkar det som att lagen i stort också anpassar sin taktik i förhållande till de bästa spelarnas egenskaper. Även denna förbättring känns som ett steg framåt, det skadar ju inte att folket på planen känner till sina styrkor och försöker utnyttja dessa.

Ett utvecklat försvarssystem – är det som skrämmer mig lite. Jag hoppas såklart att det ska innebära förbättringar, men när man nämner saker som att medspelarna ska uppehålla motståndarna istället för att attackera dem och att försvarsspelet över lag ska bli mer strategiskt och göra noll-noll-matcher mer spännande, då blir åtminstone jag rejält osäker. Att EA försöker göra FIFA mer och mer realistiskt varje år är en alldeles alldeles underbar saga som jag gladeligen läser om och om igen. Men det är inte helt utan att ondskefulla moln tornar upp sig i bakgrunden. Det realistiska kan nämligen också bli dess fall. För vem vill bli tvingad att spela nittio minuter långa matcher (realtid) i hopp om att få se några mål. Nä, fotboll som TV-spel måste helt enkelt vara väldigt realistiskt men samtidigt innehålla en ordentlig portion arkad och pang-på-rödbetan.

Jag avslutar med ett antal andra nyheter som nämns i FIFA 12. Vad sägs om utökat/förbättrat dribblande (halleluja!), ny inramning med inspiration från engelska ligan (inte mig emot), nya arenor (har svårt att hinna med de som finns redan), förbättrade ljuseffekter (why not liksom), enklare menyer (tja så länge det är snyggt också så…) och en ny kamera som är ännu närmre marken (vem använder den som finns idag?).

[nggallery id=xbox360ps3wii_fifa12]

4 kommentarer

 1. Daniel

  Vara bra match igår mellan Sverige – USA i alla fall. Bra hockey, och ett riktigt piggt Tre kronor. Men visst, ishockey-VM skulle må bättre av att spelas förslagsvis vart annat år och med mer kompletta lag för att komma upp sig ett snäpp som turnering.

 2. Tompa

  Haha intressant att det var första raden inom parentes som lockade till kommentar. 😉 Alla får gilla vad de vill men i mina ögon är VM lika intressant som Karjala Cup, LG Open, TV-pucken och allt vad de nu heter. Helt enkelt eftersom de bästa spelarna inte är med (oftast) och för att det är varje år. Lägg VM vart fjärde år så blir det betydligt mer intressant. Som fotboll… 😉

 3. Pelle Duveblad

  Så sant. Själv tycker jag att det är bra att de försöker någonting åt försvaret i FIFA-serien. Den som spelat mycket fotboll på riktigt och är intresserad blir lätt matt när man ser hur försvaret (både med- och motspelarna) agerar i FIFA 11.

 4. Daniel

  Tompa: Ja det blev så. Hockey var det jag hade i huvudet då. 🙂

  Har sorgligt nog inte hunnit nöta Fifa 11 i den utsträckning jag önskat ännu. Men jag har ju förstås sommaren på mig också. Vill gärna inte hoppa den nya utgåvan, men det skulle ju kännas bra att åtminstone ha spelat 11an ordentlig först….