Retro, nytt och allt däremellan.

Dag 126: Betatesta Age of Empires Online i helgen!

Helgen är kommen och som ett brev på posten verkar vårvärmen vara på väg tillbaka. Men innan du gör dig alltför bekväm i solen tänkte jag bara tipsa om att Microsoft bjuder på gratis underhållning under helgen (fram till och med lördag åtminstone). Detta i form av öppen betatestning av kommande Age of Empires Online.

Det är ett spel som det faktiskt varit förvånadsvärt tyst om sedan Microsoft visade upp det för första gången för en herrans massa månader sedan. Den nya tecknade stilen på grafiken blev väl mottagen med blandad kritik, och ska jag vara helt ärligt är jag faktiskt inte så insatt i vad som skiljer detta från tidigare spel i serien (men jag har förstått att det är en hel del, och jag gissar att ordet ”online” har något finger med i spelet). Tvåan har jag dock spelat hur mycket som helst, så detta skall bli riktigt intressant att testa.

Betan är öppen till lördag runt midnatt (vilken tidszon dom syftar till är jag osäker på) och allt som behövs för att få ladda hem och köra är ett Xbox Live-konto (spelet är dock till Windows). Logga in på Games For Windows och ladda hem klienten, via den plockar du sedan ner betan.

Jag håller redan på att installera – vi ses online!

2 kommentarer

  1. Daniel

    Vart det nåt att ha? Hur var upplägget? Bara online tillsammans med andra eller hur funkar det?

  2. Jonas

    Njae, visst finns det vanliga 1vs1 och 2vs2, men upplägget är betydligt mer komplicerat än så. Vet inte riktigt om jag greppat allt än, och då har jag ändå säkert snart lagt ner 10 timmar på betan. Det funkar så att du loggar in och får en liten stad (empire). Här finns det ingen multiplayer så, men det är själva navet för spelet. Du kan t.ex. bygga nya byggnader här som producerar material (som du sen behöver för att bygga andra byggnader), du kan köpa uppgraderingar till dina trupper (som du sedan har nytta av i uppdragen) och allt eftersom du ökar i level så kan du sätta ut poäng i ett tech tree och allt sånt där. Du kan även besöka andra spelares städer och kanske köpa det där receptet som du letat efter så länge.

    I staden finns även karaktärer som ger ut uppdrag, som du sedan gör, och här liknar det ungefär vilket RTS som helst. Vissa uppdrag är enbart för singleplayer, medan andra går att köra co-op med en polare eller nån man plockar upp i chatten. När du klarar ett uppdrag får du XP, ökar i level, kan hitta olika typer av föremål (material, uppgraderingar till dina trupper osv) som du sedan kan använda eller sälja/byta med andra spelare. Dom här uppgraderingarna till trupperna följer samma mönster som ”loot” i t.ex. WoW med common, rare och epic.

    Det är lite som WoW möter gamla Age of Empires/Starcraft, och faktiskt ett ganska speciellt koncept. Jag gillar det hittills, även om betan tyvärr i dagsläget är rätt laggig när man kör co-op eller mot varandra.