Shinobi-serien är en ganska rörig men samtidigt trevlig historia. Jag vet inte hur många spel som har släppts men jag skulle gissa på fler än 10 om man räknar diverse spin-offs. För min egen del har jag mest spelat ettan till Sega Master System och även en del Shadow Dancer, Revenge of Shinobi och Shinobi III till Sega Mega Drive. Det var ett tag sedan jag inhandlade Shinobi X till Saturn (kan ha varit under den rea Game hade när de lade ner verksamheten) så jag tyckte det var dags att plocka ner det ur hyllan och faktiskt ge det lite kärlek.

Shinobi X (även känt som Shinobi Legions och Shin Shinobi Den) påminner såklart om de tidigare spelen i serien. I grunden ett sidoscrollande actionspel där det gäller att hoppa, svinga sin katana och kasta knivar för att mörda sig fram till nästa bana. Shinobi X har dock en väldigt speciell stil med sina FMV-klipp mellan banorna som berättar om hur det här spelets huvudkaraktär Sho försöker rädda Aya. Filmklippen är spelets kanske bästa inslag, för vem går inte igång på FMV med allt annat än fantastiska skådespelarinsatser? Sedan har spelet den där typen av digitaliserad grafik som Mortal Kombat, men just den delen har inte åldrats speciellt väl och ärligt talat gör vissa mig banor lite illamående. Kanske har att göra med att jag blåst upp spelet på en stor TV via min uppskalare.

I övrigt påminner spelet med alla sina galenskaper om Shinobi i stort. Det är en blandning av gammalt och nytt. Tokiga moderna miljöer och traditionella miljöer. Till en början springer jag och slår mig fram i en skog och möter vanliga Ninjas som vill mig illa. Efter några banor befinner jag mig istället i ett labb och får ser upp för både soldater med raketgevär och elaka enorma dinosaurer. Jag antar att experimenten här inte gått enligt plan, eller gått enligt en jävligt ond plan. Efter att ha spelat mig fram till den 5:e banan börjar jag ledsna lite. Kontrollen känns inte lika tajt som under 16-bit-eran och grafiken gör mig snurrig. Jag biter ihop och tar mig vidare men när jag ombeds att använda min första Credit efter att ha dött några onödiga gånger så lägger jag snällt ner kontrollen och tar en paus som sedan visar sig bli permanent.

Shinobi X är absolut inget dåligt spel och säkert ett stabilt inslag i Saturn-samlingen, det känns bara lite platt. Hade det inte varit för FMV-klippen och några underhållande boss-fighter hade jag tyckt att det helt hade saknat karaktär. Nu får det fint stå i hyllan men det kommer säkert att plockas fram igen. I varje fall i mitt huvud. Jag slänger in ett klipp nedan så ni kan njuta av lite FMV. Betyg: 3/5.

För ordningens skull följer här listan över mina system med avdammade spels titel intill varje enhet:
Stationärt:
Sega Master System/Sega Mark III
Sega Mega Drive
Sega Mega CD
Sega Saturn (Shinobi X)
Sega Dreamcast
NES/Famicom
Super Nintendo/Super Famicom
Nintendo Gamecube
Wii
Wii U
Playstation
Playstation 2
Playstation 3
Playstation 4 (Day of the Tentacle)
Xbox
Xbox 360
Xbox One
PC Engine
Bärbart:
Gameboy
Gameboy Advance (Castlevania Harmony of Dissonance)
Nintendo DS
Nintendo 3DS
PSP
PS Vita