I den förra delen av Operation Shmup spelade vi R-Type LEO vilket delade våra åsikter. Därför har vi nu valt ut en riktig klassiker som många anser är en shooter av rang – Thunder Force IV till Sega Mega Drive. Spelet har ganska nyligen släppts till Nintendo Switch som en del av Sega Ages och därför kändes det passande att välja just det. Vi har dock spelat originalet och inte den utgåvan.

Thunder Force IV (eller Lightening Force som det felstavat hette i USA) släpptes till Sega Mega Drive i Japan 1992 och skulle året efter även dyka upp i Europa. Bakom spelet ligger TechnoSoft vilket bådar för hög kvalitet. Jag har testat spelet några gånger men aldrig riktigt satt tänderna i det så det är väl dags att råda bot på det nu. Mega Driven är fylld med fantastiska shooters och Thunder Force IV borde inte göra någon av oss besviken.

Det första som slår mig direkt när jag drar igång första banan i Thunder Force IV är hur extremt snyggt det är. Miljöerna är fantastiska och varenda detalj exploderar på skärmen. Dessutom dundrar musiken på i ett tempo som passar spelet perfekt. Thunder Force IV är utan tvekan ett tekniskt mästerverk och det är bara att applådera utvecklarna för bedriften.

Det andra som slår mig är hur fruktansvärt brutalt allt är. Svårighetsgraden känns för mig nästan oövervinnelig. Jag dör efter bara några sekunder och inser direkt att det här kommer bli en uppförsbacke. Alla shooters kräver att man memorerar banorna för att ha en chans att komma långt men oftast går det att klara sig en bra bit på rena reaktioner, det gäller inte Thunder Force IV. Så jag försökte lära mig fiendernas beteende och då började det gå lite bättre, bara lite.

För även när jag trodde att jag hade bättre koll så kom alltid något fiendeskepp och överraskade mig med ett blixtsnabbt drag och jag var död. Det fanns helt enkelt ingen tid att reagera på dess beteende. När jag väl hade spelat lite längre och lärt mig lite mer dök en ny fiende upp som lika snabbt som den förra gjorde slut på mitt lidande. Efter ett tag tröttnade jag. Jag har all respekt för Thunder Force IV och förstår varför många gillar det men för någon som sakta men säkert försöker ta sig an den här genren var det som att gå rakt in i en vägg med öppna ögon. Mitt highscore landade någonstans strax över 60 000, vågar inte säga säkert eftersom en rage quit satte stopp för det.

Daniels kommentar:
Thunder Force IV imponerar verkligen inte på mig. Inte alls faktiskt och jag kommer aldrig att återvända till det igen. Vapnen är förvånande trista och de få banorna som finns lämnar verkligen mycket att önska. Här dör man plötsligt och snabbt utan att det känns speciellt rättvist. Mer slump än skills kan jag tycka. Det bästa med Thunder Force IV är det coola menyintrot. Jakten på roliga shmups går vidare. Highscore: 64 700