Retro, nytt och allt däremellan.

Dag 318: Skyrimberoende

Ett beroende går att definiera på lite olika sätt. Traditionellt beskrivs det som ett fysiologiskt eller psykologiskt överdrivet behov av en drog. Med tiden ökar toleransen och man behöver mer av den givna substansen för att dämpa begäret. Idag är definitionen betydligt luddigare, vi kan tydligen vara beroende av allt möjligt som kakor, tv eller travhästar. Kan man då vara beroende av ett tvspel – definitivt utifrån den senare definitionen.

Jag skulle vilja klassa ett spelberoende (och då pratar jag inte om trötta människor som slänger bort sin månadslön på Jack Vegas-maskiner) som ett tillstånd då spelet inte bara konsumerar den tid man tillbringar tillsammans med det, hållandes i en handkontroll. Utan även den tid då spelet är flera kilometer bort, och man vet att just i detta ögonblick går det inte att spela. Men det hindrar en inte från att tänka på det och räkna timmarna tills man återigen kan uppta den mer direkta bekantskapen med spelet ifråga.

Få spel har den effekten på mig, även om jag överlag skulle se mig som en extremt stor konsument av spel. Men få spel slukar mig totalt. Får mig att tänka på hur mitt vardagsliv skulle påverkas om samma regler som gäller i spelet gäller även där. Skyrim är ett sådant spel. Jag försöker nu spela i korta pass för att det inte ska ta slut, om det nu kan göra det. Vill kanske inte öka min toleransnivå. Varje ledig stund diskuterar jag Skyrim med någon, läser om det på nätet, lyssnar på en podcast om det eller tittar på videoklipp. Bethesda har lyckats med att skapa något unikt, en värld som verkligen suger tag, där alla mekanismer, miljöer, karaktärer helt enkelt faller på plats. Det här är något speciellt, något som kanske dyker upp en gång per konsolgeneration.

Visst, alla i min omgivning kanske inte uppskattar det här beroendet men ska jag vara beroende av nått är jag glad att det är Skyrim. Just ja, Bethesda jobbar aktivt med en patch som ska fixa de mest kända problemen i spelet men det kommer ta ett tag innan den kommer. “We are continuing to work on an update for all platforms to address issues any bugs and [performance] issues we can. We will fix as much as we can for your platform. I don’t know if it will fix ‘your’ bug. Takes a while to test/fix/regress. Hang in there.” twittrade Bethesdas Pete Hines. För dig som vill mätta ditt Skyrimbehov men inte har tillgång att spela just nu kommer här ett litet making-of-klipp.

1 kommentar

  1. Pelle Duveblad

    Kanske det trots allt inte är så dumt att bli lärare. Själv har jag inte tid eller tankeutrymme för mycket mer än plugg just nu…