Om Microsoft dödade min vilja att spela tvspel, pumpade Electronic Arts mitt hjärta fullt med adrenalin. Företaget markerade att de inte skulle ha en stor show utan helt och hållet fokusera på spelen. Med den smått fantastiska John Ricatello i spetsen visade EA att det går att ställa spelen i fokus – inte tillbehören.

Mass Effect 3 visade sig från sin actionsida och det såg riktigt bra ut. Med största sannolikhet håller även rollspelssidan och historieberättandet hög klass och då är ingen mer nöjd än jag. Need for Speed the Run visades upp som nummer två och jag ställer mig hälsosamt skeptiskt till det. Ge mig ett vackert öppet bilspel från kust till kust – inte forcerade slagsmåls- och flyktscener till fots.

Efter Need for Speed var det en kavalkad av intressanta demonstrationer. Star Wars The Old Republic såg underbart ut och det är fullt möjligt att jag behöver köpa en ny dator enbart för det. SSX var fullproppat med snötäckta berg från hela världen och jag kan inte vänta på att få testa det. Peter Moore fortsatte att ösa ur sig information om alla kommande sportspel och det går inte att sticka under stolen med att FIFA 12 ser bra ut.

EA gav efter det en känga till tramsiga facebook-spel och visade upp The Sims Social. Det är helt enkelt Sims som du spelar med dina vänner på facebook. Du kan alltså gå på virtuella dejter med någon du kanske tycker lite extra om eller bara hamna i pinsamma situationer med någon ur din kompiskrets. Det såg rent och enkelt ut och jag våga lova att det kommer bli en succé.

De två avslutande spelen var också dem som fick mig att vilja slicka lite på min skärm. Det ena var Overstrike som blir Insomniacs första multiplattformsspel, det andra var Battlefield 3. Overstrike innehöll mycket humor och tokiga vapen vilket väl får ses som Insomniacs signum. Sköna karaktärer, vacker grafik och charmig action ser ut att bli ett vinnande koncept. Jag litar helt och hållet på att Insomniac kommer ge oss något speciellt.

Som avslutning (och vilken avslutning) visade DICE upp Battlefield 3. Varje morgon när jag åker förbi deras kontor vid Slussen i Stockholm slänger jag manande blickar mot det stora glashuset som företaget huserar i, Battlefield 3 måste bli världens bästa FPS. Och efter deras demonstration av Frostbite 2-motorn och spelet i sig tror jag att så kommer bli fallet. Mitt spelintresse är återställt och vem hade trott att det skulle vara EA som fixade det. Man tackar.


Mer om E3 2011:
E3 2011: Trailers & Videos dag 2
Dag 158: Nintendo och förvirringen
E3 2011: Trailers & Videos dag 1
Dag 157: E3 är här – Presskonferens för Kine… förlåt, Microsoft