Det är dags att fira av 2016. I år tänkte vi kopiera vårt upplägg med månadens fem hetaste och helt enkelt presentera årets fem bästa titlar. Men vi kunde inte enas om bara fem spel och då har vi inte ens spelat alla de tunga titlarna som släpptes i år. Vi kan med andra ord konstatera att 2016 knappast har legat på latsidan, i varje fall inte på spelfronten. För att undvika slaggis valde vi ut hela sex spel, spel som alla borde testa, även om en inte är ett fan av genren. Vad gäller genrer så råder det knappast brist på variation i vår summering med alltifrån bilåkande till pussellösande. Saknar du något spel på vår lista beror det med största sannolikhet på att vi inte spelat det, eller så är spelet i fråga inte så bra som du tror (skäl nummer ett är en rimligare tanke). Här kommer de sex spel vi hade roligast med under 2016.

Plats nummer 6 – Forza Horizon 3

Forza Horizon 3 är bokstavligen mer Forza Horizon. För dig som gillar den riktiga Forza-serien kan det tyckas lite för arkadigt och inte tillräckligt simulerande för din smak men om du bara kan bita ihop lite och ta spelet för vad det är så kommer du inte bli besviken. Massor av bilar, fantastiska miljöer och enorm variation gör Forza Horizon 3 till ett av årets spel och definitivt till årets bästa bilspel. I en tid då arkadbilspelen nästan har försvunnit från marknaden är det befriande att den här serien fortsätter göra bra ifrån sig. Vi vill dock lägga in en formell protest kring diverse förvirrande deluxepaket och dyrt DLC till spelet. Sluta med sådant och fokusera på det ni är bra på – att göra fantastiska bilspel.

Format: Xbox One, PC | Släpptes: 2016-09-27

Plats nummer 5 – The Witness

The Witness är en nästintill perfekt mix mellan att lösa pussel och att lite vilset förundras över spelvärldens mystik och skönhet. Allt är väldigt meta, med pussel i pussel. Som sig bör i ett spel av Jonathan Blow med andra ord. Utvecklaren av Braid tog många år på sig men när The Witness landade var det inte många som blev besvikna. Måhända att några reagerade på priset som var helt rimligt men som var lite saftigare än det genomsnittliga indiespelet. The Witness fick oss att känna oss lite smartare än vad vi förtjänar och för det är vi tacksamma.

Format: Playstation 4, Xbox One, PC | Släpptes: 2016-01-26

Plats nummer 4 – Inside

Att göra en uppföljare (om än spirituell) till Limbo kan inte ha varit ett enkelt uppdrag. Limbo hyllades som ett av de mest briljanta spelen som kom från en av den nya generationens indieutvecklare. Spelet var helt enkelt en stor anledning till att spel av det mindre slaget bokstavligen exploderade på marknaden, främst genom Xbox Live Arcade och senare via Steam och PSN. Uppföljaren hade onekligen stora skor att fylla och som tur är gjorde Inside precis det. Inside är ännu vackrare, atmosfären om möjligt ännu mer ångestframkallande och blandningen mellan plattformsmoment och att hitta lösningar på spelets olika pussel är perfekt. Dessutom hänger det en mystik i luften som är omöjlig att värja sig ifrån. Danska Playdead är ett gäng genier och sådana ska hyllas.

Format: Playstation 4, Xbox One, PC | Släpptes: 2016-06-29

Plats nummer 3 – Enter the Gungeon

Under de senaste åren har vi överrösts av så kallade ”Rouge Like Likes”. Spel där död innebär att en helt enkelt får börja om. Oftast lyckas du dock låsa upp något nytt som gör att nästa runda känns lite enklare. Dessa spel balanserar alltid på en skör tråd där för få belöningar innebär outhärdlig frustration men för många belöningar innebär för låg utmaning. Enter The Gungeon balanserar detta perfekt. Som spelets titel indikerar kretsar allt kring vapen, massvis med vapen. Alltifrån enkla pistoler, till den lustiga Zapper-imitationen till tokigheter som en Shotgun full of Love. Fienderna kommer ofta i form av ammunition och i stil med klassiker som Smash TV handlar det om att så effektivt som möjligt rensa rum efter rum innan du kan ta dig vidare. Du möts av försäljare och mer eller mindre hjälpsamma karaktärer som kan göra din resa lite enklare men vid slutet av varje nivå kommer du mötas av en boss och då gäller det att du är redo. För håller du inte nerverna i styr kommer Enter the Gungeon att straffa dig direkt och det är just det faktumet som skapar den utmaning som får oss att återvända till spelet om och om igen.

Format: Playstation 4, PC | Släpptes: 2016

Plats nummer 2 – Uncharted 4

Mer Uncharted är väl aldrig fel? Eller? Faktum är att Uncharted 3 var en besvikelse för många av oss, inget dåligt spel, bara en besvikelse. Inför del fyra var vi därför väldigt nyfikna på om Naughty Dog skulle hitta på någonting nytt med den nya hårdvaran eller mixa upp storyn något. Så blev det. Uncharted 4 hade en mer allvarlig ton än de tidigare delarna, utan att för den delen gå mist om seriens popcornfilmsupplägg. Stor dramatik blandades med action och torr humor. Dessutom är spelet så vackert att det inte går att låta bli att häpnas över utvecklarnas enorma tekniska talang. Den sista delen (jo tack) i Uncharted-serien är en fantastisk sådan och ingen bör missa den, även om du tyckte trean var sömnig.

Format: Playstation 4 | Släpptes: 2016-05-10

Plats nummer 1 – Stardew Valley

Ta en nypa Animal Crossing, en del Harvest Moon och lite Minecraft så hittar du årets absolut bästa spel. Stardew Valley är mer än bara en beroendeframkallande bondgårdssimulator. Spelet är en perfekt balans mellan allt som ska finnas i ett spel av den här typen. Varje ny dag är fylld av möjligheter som konkurrerar om din uppmärksamhet. Utforska grottor och leta efter dyrbara mineraler, sköta om din gård och fixa till det där landet som just nu ser ganska rörigt ut, fälla några träd så du kan konstruera en vintunna eller varför inte bara hänga på stranden och fiska lite. Då har vi inte ens nämnt de sociala aspekterna, de knasiga karaktärerna eller alla mystiska hemligheter som gömmer sig i Stardew Valley. Är du ute efter ett spel att bara försvinna bort i är Stardew Valley din bästa vän och vi på Tvspelsdagboken utnämner det till Årets Spel 2016.

Format: Playstation 4, Xbox One, PC | Släpptes: 2016-02-26

Vi på Tvspelsdagboken önskar alla ett gott nytt år!