Äntligen börjar spelåret på riktigt, och vilken veckodag är bättre att börja det på än en fredag? Donkey Kong Country: Tropical Freeze är ett alldeles för långt och krångligt namn på uppföljaren till Donkey Kong Country Returns till Wii, rebooten av serien Donkey Kong Country som givetvis är separat från huvudserien Donkey Kong. Å andra sidan ligger det lågt jämfört med föregångaren Donkey Kong Country 3: Dixie Kong’s Double Trouble.

Tropical Freeze har fått ett gott mottagande, med metascore på 81 i skrivande stund. Svårighetsgraden har trappats upp ytterligare, vilket uppskattas från de flesta håll. Den snötäckta djungeln ser lockande ut, utan att tänja på hårdvaran. Nytt är två spelbara karaktärer: Dixy Kong och Cranky Kong, som ackompanjerar Donkey och Diddy. Med något olika egenskaper ökar de omspelsvärdet och behöver utnyttjas för att samla alla bokstäver, äggdelar och andra godsaker som finns utspridda över nuvåerna. Överlag låter kritiken att denna uppföljare inte är riktigt lika fräsch som sin föregångare (något som också kan ha att göra med att 2D-plattformspel är heta igen) men att det icke desto mindre är ett lika roligt som utmanande plattformspel och en titel fullt värdig namnet Donkey Kong. Om inte annat är det ett av få spel till Wii U.

Personligen väntar jag med Tropical Freeze. Jag är uppe i en rad andra spel, och har fortfarande både Pikmin 3 och Wind Waker HD på kö till Wii U. Dessutom har jag ännu inte spelat Country Returns, något det snart ska bli ändring på – 198:- fraktfritt hos Spelbutiken.se måste utnyttjas. Det spelet har även en bärbar version: Donkey Kong Country Returns 3D. Mina intryck är att det ska vara en schysst port, men att Wii-utgåvan fortfarande är att föredra. Tropical Freeze finns tillgängligt från 395:-.

Releasefredagarna börjar så smått hopa sig. Nästa vecka ser vi fram emot Thief och Castlevania: Lords of Shadow 2. Tills dess, ha en skön helg och, för vissa, ett gött sportlov!