Vi firar åtta år och för att uppmärksamma det bestämde vi oss för att göra något galet. Inte originellt, men galet. En lista med de 100 bästa spelen. Inte de objektivt bästa spelen, som om de existerar, eller de historiskt viktigaste spelen. Bara de för oss absolut bästa spelupplevelserna.

Tre individuella listor började ta form för ett halvår sedan och genom heta diskussioner, frustrerade känslor och en insikt om hur många fantastiska spel det finns, landade vi här. Listan kommer att presenteras i 11 delar. Tycker du att någon plattform eller genre är underrepresenterad beror det sannolikt på att vi inte har så mycket erfarenhet på just det området eller att vi har olika åsikter om saken. Här kommer del 5 – plats 60-51.

Plats 60 – Heroes of Might & Magic III

PC 1999 (källa: GOG)

Under ett tonårsliv då mycket av vår tid gick åt att drömma oss bort i fantasy-böcker som Sagan om Belgarion och Draklandskrönikan damp Heroes of Might & Magic III ner. Med sin kombination av utforskande, strategi och stider så fastnade vi direkt. Att sakta men säkert ta sina första stapplande steg ut på den, för sin tid, detaljerade kartan och börja samla ihop resurser till att bygga upp sin armé och spionera på sina motståndare var alltid lika spännande. Heroes 3 bjöd på en atmosfär som håller än idag, 20 år senare.

Plats 59 – Freespace 2

PC 1999 (källa: my abandonware)

Freespace 2 är förmodligen lite okänt för många men för de som hade koll på rymdspel på 90-talet är det en klassiker. Som pilot för ett litet jaktskepp kastades man in i galna dogfights för att nästa sekund tampas mot massiva slagskepp. Det var finessen och finliret i fighterna, alla olika typer av vapen och möjligheten att slå ut olika subsystem på fiendeskeppen som gjorde att striderna aldrig blev tråkiga. Grafiken var dessutom av högsta klass. Det är synd att rymdspelens era numera verkar vara förbi.

Plats 58 – Phantasy Star IV

Mega Drive 1993

Vi vet alla att det var Super Nintendo som var rollspelsmaskinen under 16-bitseran. Oavsett hur stort fan av Mega Drive du är, går det inte att förneka den saken. Men Sega hade Phantasy Star, en serie som öppnade starkt till Master System för att sedan avsluta ännu starkare till Mega Drive. Även om de tre föregående delarna är strålande, var det i fyran allt föll på plats och du kommer hitta få lika bra rollspel till konsolen. Det är något med karaktärerna, de ambitiösa uppdragen, fordonen och framtidsmiljöerna som gör spelet unikt. Med undantag från lite grinding känns det heller aldrig långdraget. Att rädda solsystemet från undergång känns snarare som en tacksam uppgift i Phantasy Star IV.

Plats 57 – Outrun

Arkad 1986

Få spel har blivit så ikoniska för sin stil och känsla som arkadklassikern Outrun. Musiken, grafiken och den röda Ferrari Testarossan osar så mycket yuppie-80-tal att det nästan blir löjligt men samtidigt så fantastiskt. Upplägget är simpelt, så som sig bör i ett arkadspel, men tack vare olika vägar att ta blev omspelbarheten enorm och funkade lika bra hemma i soffan som i arkadhallen. Och med handen på hjärtat, ibland vill man faktiskt bara ut och cruisa med ”Magical Sound Shower” dundrande ur högtalarna på högsta volym.

Plats 56 – Soul Calibur

Dreamcast 1999

Soul Calibur var som en käftsmäll. Kunde verkligen spel se så här bra ut på konsol? Inte nog med att det var förbluffande vackert, det var också extremt underhållande. För oss som kanske inte var några mästare på fightingsspel var det en perfekt inkörsdrog och beroendeframkallande till tusen. Varje karaktär hade något eget att komma med och även om Killik med sin långa stav kunde kännas hopplös att möta, fanns det alltid några unika drag att dra fram ur rockärmen när det behövdes. Soul Calibur visade vad en Dreamcast kunde göra och vi tappade andan.

Plats 55 – Civilization II

PC 1996

Civlization-serien går starkt än idag, men när serien startade i början av 90-talet och fick en uppföljare några år senare, var det något unikt. Möjligheten att bygga upp en egen civilization, genom att börja från stenåldern och ta den ända in i framtiden var speciellt. Civilization-serien var stilbildande och det går inte att komma ifrån att utan den så hade nog mycket sett annorlunda ut på spelmarknaden idag.

Plats 54 – Halo 3

Xbox 360 2007

När Halo släpptes till Xbox visade man att FPS var en genre att räkna med även till konsol. När del tre var under utveckling hade serien etablerat sig som ett fenomen i spelvärlden. Alla pratade om Halo 3 och inför släppet ringlade köerna långa utanför spelbutikerna – mitt i natten. Att spela co-op genom kampanjen tillsammans med tre kompisar blev en upplevelse vi aldrig glömmer. Intensiv och välbalanserad action spelet igenom gjorde att vi inte kunde avsluta förrän eftertexterna började rulla långt in på småtimmarna.

Plats 53 – Warcraft II – Tides of Darkness

PC 1995

Innan World of Warcraft gjorde världen MMO-beroende var Warcraft-serien synonymt med bra strategispel. Vi hade redan fått Dune, Command & Conquer och det första Warcraft men de var först i uppföljarna som alla detaljerna verkligen landade på rätt plats. Så även med Warcraft 2, där vi nu fick hantera tre typer av resurser och spela två välgjorda kampanjer som orch eller människa. Att titta tillbaka på sådan här klassiker gör oss nyfikna på hur ett modernt Warcraft-RTS skulle kunna se ut.

Plats 52 – Resident Evil

Playstation 1996

Från att främst ha varit en PC-spelare 1996 och att sedan få sätta sig framför en stor TV med en Playstation-kontroll i handen och spela Resident Evil, går knappt att beskriva med ord. Visst vi hade skrämts av Alone in the Dark några år tidigare men det här var ett helt annat djur. Atmosfären i spelet gick nästan att ta på med sin suggestiva musik, sina trånga korridorer och fiender som lurade bakom varje hörn. Att Resident Evil skulle bli början på något riktigt stort insåg vi redan då.

Plats 51 – Super Mario Bros.

NES 1985

Revolution är nog det ord som bäst kan beskriva Super Mario Bros. Det finns en distinkt tid innan och efter Marios mjukt sidoscrollande äventyr exploderade på spelmarknaden. Det skulle komma många spel som ville efterlikna genidraget från Miyamoto och hans team, men frågan är om det inte skulle dröja till Super Mario Bros. 3 innan vi fick se en lika välgjord plattformare. Att idag gå tillbaka till ett spel från 1985 utan att upptäcka minsta lilla detalj som inte åldrats med värdighet är helt galet. Mario skulle i och med detta spel bli en legend och vi ser fortfarande fram emot titlar med den mannen i huvudrollen.

Samtliga delar av listan:
Del 1 Plats 100-91
Del 2 Plats 90-81
Del 3 Plats 80-71
Del 4 Plats 70-61
Del 5 Plats 60-51
Del 6 Plats 50-41
Del 7 Plats 40-31
Del 8 Plats 30-21
Del 9 Plats 20-11
Del 10 Plats 10-6
Del 11 Plats 6-1