Under semestertider är det obligatoriskt att ha en bärbar konsol med på resande fot. För även om solen skiner och allehanda aktiviteter är inbokade måste det finnas tid för lite verklighetsflykt. I år föll valet på min PS Vita, dock i syfte att spela ett par nyligen nedladdade PSP-titlar. Den ena är Final Fantasy IV – The Complete Collection och den andra Castlevania: The Dracula X Chronicles. Anledningen till att jag ser Castlevania som en kandidat för Avdammat är att jag även äger det i fysisk form som jag köpte i samband med att Game gick i konkurs, vilket inte var igår.

The Dracula X Chronicles är främst en remake av Akumajõ Dracula X – Chi no Rondo (Dracula X – Rondo of Blood) som släpptes till PC Engine 1993. Men gömt i spelet finns även originalversionen av Rondo of Blood och även en portning av Symphony of the Night. Dessa måste låsas upp och finns inte valbara från början vilket är lite surt, men å andra sidan är det enda anledningen till att jag ger remaken en chans.

Som remake är Chronicles helt godkänt. Grafiken ser okej ut och musiken låter bra. Jag kommer snabbt överens med det faktum att detta är ett old school Castlevania med basic kontroller, traditionella extravapen (med något undantag) och ett evigt jagande efter gömd kyckling, som av någon underlig anledning murats in i slottsväggarna. Jag läste på om hur man skulle låsa upp originalversionen av Rondo (på nivå 4) och mitt mål blev att i varje fall spela så långt av remaken.

Nu är originalet upplåst och jag kommer antagligen inte att fortsätta med remaken utan snällt börja om från början. Men jag lämnar den ändå positivt överraskad och önskar nästan att någon skulle ta tag i att uppdatera samtliga klassiker i Castlevania-serien, men bara nästan. För med tanke på Konamis nuvarande skick kanske dessa remakes blir i form av ännu fler pachinko-maskiner (klicka på egen risk). Betyg 4/5


För ordningens skull följer här listan över mina system med avdammade spels titel intill varje enhet.

Stationärt:
Sega Master System/Sega Mark III
Sega Mega Drive (TMNT: The Hyperstone Heist)
Sega Mega CD
Sega Saturn (Shinobi X)
Sega Dreamcast
NES/Famicom
Super Nintendo/Super Famicom
Nintendo Gamecube
Wii
Wii U
Playstation (Gunners Heaven)
Playstation 3
Playstation 4 (Day of the Tentacle)
Xbox
Xbox 360
Xbox One
PC Engine
Bärbart:
Gameboy
Gameboy Advance (Castlevania Harmony of Dissonance)
Nintendo DS
Nintendo 3DS
PSP (Castlevania: The Dracula X Chronicles)
PS Vita