Vi firar åtta år och för att uppmärksamma det bestämde vi oss för att göra något galet. Inte originellt, men galet. En lista med de 100 bästa spelen. Inte de objektivt bästa spelen, som om de existerar, eller de historiskt viktigaste spelen. Bara de för oss absolut bästa spelupplevelserna.

Tre individuella listor började ta form för ett halvår sedan och genom heta diskussioner, frustrerade känslor och en insikt om hur många fantastiska spel det finns, landade vi här. Listan kommer att presenteras i 11 delar. Tycker du att någon plattform eller genre är underrepresenterad beror det sannolikt på att vi inte har så mycket erfarenhet på just det området eller att vi har olika åsikter om saken. Här kommer del 8 – plats 30-21.

Plats 30 – Sim City 2000

PC 1993 – bildkälla origin.com

Det första Sim City må ha startat konceptet, men det var i Sim City 2000 som man mer eller mindre redan i mitten av 90-talet cementerade hur ett byggar-spel skall göras. Elförsörjning, kollektivtrafik, konsten att balansera bostadshus med industri och komersiella fastigheter och mängder av andra faktorer gjorde det svårt att tröttna på Sim City 2000. Möjligheterna kändes för sin tid oändliga och nöjet att se sin stad växa från en liten sömning håla till en storstadsmetropol blev aldrig gammalt.

Plats 29- Tetris Effect

Playstation 4 2018

Det finns många bra versioner av Tetris, till en massa olika format, så det var svårt att avgöra vilken av dem som skulle in på den här listan. Valet föll på en av de senaste utgåvorna – Tetris Effect. Så mycket kärlek har gått in i Tetris Effect och Resonair har hittat en perfekt balans mellan respekt för originalet och modernisering. De visuella effekterna är slående och musiken briljant balanserad för en onekligen unik upplevelse. Det tillsammans med stödet för VR gör Tetris Effect till en perfekt upplevelse. Vill du spela mot andra behöver du dock vända dig till en annan version.

Plats 28 – The Last of Us

Playstation 3 2013

Naughty Dog hade tre kritikerrosade Uncharted-spel bakom sig när de bestämde sig för att satsa på något helt annat. Att det skulle bli ett av de bästa spelen genom tiderna var vi inte beredda på. I Last of Us fick vi följa med Joel och Ellie på en emotionell resa genom ett ödelagt, apokalyptiskt, USA och uppleva en berättelse vi sent kommer glömma.  Striderna var nervkittlande och brutalt våldsamma, och man fick verkligen kämpa för sin överlevnad. Last of Us är så otroligt välskrivet och vackert regisserat att alla verkligen borde ta sig tid och spela igenom det här mästerverket.

Plats 27 – Chrono Trigger

Super Nintendo 1995

När kreativa genier från japans mest betydelsefulla rollspelsserier hamnade i samma utvecklingsteam uppstod något speciellt. Final Fantasy och Dragon Quest i all ära, få rollspel under den här eran knäpper Chrono Trigger på fingrarna. Någon det som ett rollspel där allt oviktigt och tidsödslande hade tagits bort och fokus låg istället på upplevelsen av äventyr, fyndiga karaktärer och innovativa strider. Dessutom inkluderades relevanta sidouppdrag vilket inte var speciellt vanligt under den här tiden. Utvecklaren lyckades även utnyttja spelets tidsresande, inte bara för att röra till storyn, utan även som en spelmekanism. Det finns så många aspekter av Chrono Trigger som känns rakt ut sagt revolutionernande, men kanske framförallt engagerande. Sen tror vi att det var det första spelet som använde sig av termen New Game Plus för att ge oss spelare möjligheten att köra en ny runda, bara en sån sak.

Plats 26 – Burnout 3: Takedown

Multi 2004

Burnout 2, Burnout Revenge, Burnout Paradise, alla fantastiska spel. Men vinnaren av bästa Burnout går till trean – Takedown. Criterion hade haft några spel på sig att förfina sitt koncept med vansinneslopp, kraschande bilar och den perfekta mixen av arkadig spelglädje och precision. Den här gången gick det att använda sin boost direkt och vi behövde inte längre vänta på att fylla mätaren till max dessutom introducerades Aftertouch vilket gav möjligheten att styra sin bil även efter att den kraschat. Den funktionen gjorde Crash-läget ännu mer underhållande då det gick att skapa trafikkaos utan dess like. Vi rekommenderar varmt att välja svenska som språk i spelet. Ett av de bästa bilspelen någonsin.

Plats 25 – The Legend of Zelda – Breath of the Wild

Switch & Wii U 2017

Breath of the Wild blev lite av en vattendelare bland Zelda-fansen ute i stugorna. På ena sidan fanns de som inte tyckte att det kändes som ett ”riktigt” Zelda, och på andra sidan vi som fullkomligt älskade det. Genuint Zelda eller inte, Breath of the Wild är ett fantastiskt spel. En öppen värld där äventyr lurar bakom varje kulle och där vi ofta kom på oss själva att totalt ignorera huvudstoryn för att förlora oss i den magiska världen. Det må vara en uttjatad klyscha, men om det är något spel som fått oss att känna oss som barn på nytt så är det Breath of the Wild.

Plats 24 – Grand Theft Auto: San Andreas

Playstation 2 2004

Grand Theft Auto-serien hade redan blivit en gigant på spelscenen med sina föregångare GTA 3 och GTA Vice City. Men i San Andreas gjorde man inte bara en betydligt större värld utan också en än mer unik sådan med flera karaktäristiska städer, landsbygd, öken och vackra naturområden. San Andreas var peaken på deras pastisch av USA, fyllt av små roliga berättelser, spännande karaktärer och känslan av oändliga möjligheter i ditt nya gangsterliv.

Plats 23 – Fallout 2

PC 1998

Estetiken, karaktärerna, post-apokalypsen, ja allt lockade med Fallout. Ettan har en speciellt plats i våra hjärtan men uppföljaren var så mycket mer. Äventyret tar sin början i en liten by och snart börjar jakten på The Garden of Eden Creation Kit (G.E.C.K.). Den av kärnvapen ödelagda världen brer ut sig och faror lurar precis överallt. Det är inte ett lätt äventyr att ta sig an. Någon som också sticker ut i Fallout 2 är möjligheterna i karaktärsskapandet. Det kändes som att allt gick att justera och att valen också hade en stor påverkan på spelet i sig. Dessutom finns en rad olika NPC:s som även de tillför till berättelsen och äventyret. Fallout 2 kändes enormt utan att tappa fokus, ambitiöst utan att gå sönder. En milstolpe.

Plats 22 – The Secret of Monkey Island

Multi 1990

Humor, roliga pussel, mer humor, fyndiga karaktärer och ännu mer humor. The Secret of Monkey Island har allt som krävs av ett peka-klicka-äventyr som håller din uppmärksamhet från första till sista sekund. Vissa skulle nog påstå att uppföljaren är ännu vassare men i det här fallet var vi alla överens om att originalet var det mest slående. Bland grogg-drickande pirater ska Guybrush hävda sig för att nå sin dröm om att bli pirat och det spelar ingen roll hur många gånger vi klickat oss igenom hans äventyr, det slutar aldrig att underhålla. En extra eloge ska ges till Michael Land för att ha skapat ett av spelvärldens bästa soundtrack.

Plats 21 – Command & Conquer

PC 1995

Command & Conquer var i mitten av 90-talet med och formade den moderna strategi-genren. Vi får välja sida i det fiktiva världskriget mellan koalitionsstyrkorna i GDI och terroristorganisationen Brotherhood of Nod om kontrollen över den värdefulla utomjordiska substansen Tiberium. Storyn presenterades med hjälp av härliga filmsekvenser som osade B-actionfilm lång väg. Command & Conquer var tonsättande under CD-ROM-eran som erbjöd möjligheter vi aldrig tidigare sett. Att få tackla kriget från båda sidorna ackompanjerat av Frank Klepackis ikoniska soundtrack är något som håller än idag.

Samtliga delar av listan:
Del 1 Plats 100-91
Del 2 Plats 90-81
Del 3 Plats 80-71
Del 4 Plats 70-61
Del 5 Plats 60-51
Del 6 Plats 50-41
Del 7 Plats 40-31
Del 8 Plats 30-21
Del 9 Plats 20-11
Del 10 Plats 10-6
Del 11 Plats 6-1